Τα στοιχεία της τεχνικής ανάλυσης που συνηγορούν ότι υπάρχουν σημάδια «υγείας» στην κίνηση του κρυπτονομίσματος. Πώς κινείται ο ανταγωνισμός και τι υποστηρίζουν αναλυτές.

Αυτή τη φορά η άνοδος είναι διαφορετική, πιο ώριμη. Έχει διορθώσεις, που σημαίνει ότι δίνει την ευκαιρία να μπουν οι πιο διστακτικοί. Συσσωρεύσεις, για να σου δώσουν τον χρόνο να σκεφτείς. Μια άψογη κίνηση, λες και είναι βγαλμένη από τα βιβλία.

Ό,τι αποζητούμε ή, αν θέλετε, ελπίζουμε να δούμε στην αρχή ενός ανοδικού κύκλου. Ποιοτικό χαρακτηριστικό είναι ακόμα πως κάθε καινούργια γραμμή τάσης (πορτοκαλί γραμμή) σχηματίζει εντονότερη κλίση, χωρίς να την έχει διασπάσει προς τα κάτω.

Ένα επιπλέον στοιχείο της υγείας της ανόδου αφορά τα altcoins (έτσι ονομάζονται όλα τα κρυπτονομίσματα εκτός του Bitcoin). Όλα, μα όλα, τουλάχιστον τα μεγαλύτερα, δείχνουν τις ίδιες ανοδικές τάσεις. Τα περισσότερα ανεβαίνουν σαν ποσοστό εμφανώς περισσότερο από το ίδιο το Bitcoin. Όπως για παράδειγμα το δεύτερο σε σπουδαιότητα κρυπτονόμισμα, το Ethereum, που τα Χριστούγεννα είχε 124 δολάρια. Σήμερα έφτασε τα 262 και συνεχίζει ακάθεκτο.

Άλλη μια ιδιαιτερότητα του ανοδικού κύκλου που διανύουμε, είναι ο ρόλος των διεθνών ειδησεογραφικών μέσων. Ειδικά εκείνα με οικονομικό περιεχόμενο έχουν πραγματοποιήσει εντυπωσιακή μεταστροφή. Εκεί που η συντριπτική πλειοψηφία τους αντιμετώπιζε το Bitcoin επιφυλακτικά έως και εχθρικά, πλέον οι επικριτές του όλο και σπανίζουν. Πλέον όχι μόνο καλούνται ειδικοί προκειμένου να εξηγήσουν τις ιδιαιτερότητες του χώρου, αλλά το εκθειάζουν οι ίδιοι οι παρουσιαστές! Ποιος περίμενε τέτοια εξέλιξη, δεδομένου ότι πριν λίγα χρόνια, όποτε αναφέρονταν σε αυτό, έπαιρναν μια έκφραση σαν να τους έβαζες να ακουμπήσουν ραδιενεργό απόβλητο.

Ας δούμε τι έλεγαν χθες από το CNBC. «Το Bitcoin συνεχίζει να ανεβαίνει και δεν το έχετε προσέξει όσο πρέπει. Ήδη είναι 44% από την αρχή της χρονιάς. Από το μηδέν, πήγε στις 20.000, μετά πίσω στις 4.000 και τώρα επανήλθε στις 10.000 δολάρια. Η διαφορά αυτή τη φορά είναι πως έχει πετάξει έξω όλους τους αδύναμους παίκτες και έχει μεγάλη ορμή. Ταυτόχρονα έχουμε μεγάλα τραπεζικά ιδρύματα να μιλάνε πια ανοικτά για δικές τους blockchain πλατφόρμες. Αφού ο χρυσός κάνει ράλι, γιατί να μην κάνει και το Bitcoin;» (σ.σ. ο παραλληλισμός του χρυσού με το Bitcoin είναι ξεκάθαρος).

Κατόπιν η συζήτηση περιστράφηκε γύρω από την πολιτική των Κεντρικών Τραπεζών, που την αποκάλεσαν παλαβή (nuts). Αυτές οι πολιτικές τροφοδοτούν το ράλι του Bitcoin, καθώς θεωρείται πλέον ασφαλές καταφύγιο και επιπλέον έχουμε ενδιαφέρον από θεσμικούς, δήλωσαν οι παρουσιαστές του καναλιού.

Παίρνοντας τον λόγο ο Sullivan ανάφερε πως ένα μέρος του ενδιαφέροντος για το Bitcoin θα μπορούσε να αποδοθεί στους Ασιάτες αγοραστές που θέλουν να προστατεύσουν τα χρήματά τους, ως αποτέλεσμα της επιδημίας του coronavirus.

Ο τελευταίος που μίλησε, ήταν ο Guy Adami, Διευθυντής της Advocacy Advisor, ο οποίος έδωσε μια διαφορετική ερμηνεία: «Σε έναν κόσμο όπου οι κεντρικοί τραπεζίτες προσπαθούν να υποτιμήσουν το νόμισμά τους, κερδισμένο είναι το Bitcoin. Σε έναν κόσμο παραστατικών (fiat) νομισμάτων, το Bitcoin είναι ο νικητής!»
Όσο και αν σε κάποιους φαίνεται αδιανόητο, αυτά πλέον παρακολουθούν εκατομμύρια τηλεθεατές από οικονομικά ενημερωτικά δίκτυα παγκόσμιας εμβέλειας. Ότι το Bitcoin είναι ο νικητής!

Ας αφήσουμε το CNBC, για να επανέλθουμε στην αγορά. Όπως γνωρίζουν όσοι ασχολούνται με τα κρυπτονομίσματα, ναι μεν το Bitcoin θα δώσει τον τόνο και την κατεύθυνση, αλλά οι πραγματικά μεγάλες αποδόσεις θα έρθουν από τα μικρότερα. Όταν αναφέρομαι σε μικρότερα, δεν εννοώ βέβαια νομίσματα τύπου… pi! Για το συγκεκριμένο, που έχει προκαλέσει πολλές κουβέντες, εξακολουθώ να θεωρώ πως πέρα από τις όποιες αμφιβολίες υπάρχουν γύρω από την αξιοπιστία του, είναι ο λάθος τρόπος για να ξεκινήσετε με τον χώρο των crypto.

Κατανοώ ότι χρειάζεται χρήματα. Κατανοώ ότι υπάρχουν ορισμένοι που αδιαφορούν όταν χάνουν τον χρόνο τους. Κατανοώ επίσης ότι πολλούς δεν τους ενδιαφέρει να δίνουν δεξιά και αριστερά σε αγνώστους τα προσωπικά τους δεδομένα. Άλλο είναι αυτό που δεν καταλαβαίνω. Αδυνατείτε να διαθέσετε 10, 20, 50, 100€, προκειμένου να αποκτήσετε κανονικά κρυπτονομίσματα για να νιώσετε την εμπειρία; Νομίζετε πως χρειάζονται περισσότερα;

Δεν χρειάζεται κάποιος να αγοράσει ένα ολόκληρο Bitcoin, αξίας 9.360€ που έχει τώρα. Δεν είναι αυτό το ελάχιστο ποσό επένδυσης. Το ελάχιστο ποσό είναι ένα Satοshi, η μικρότερη μονάδα του Bitcoin. Όπως το ευρώ έχει 100 σεντς, το ένα Bitcoin έχει 100 εκατομμύρια Satοshi. Άρα μπορείς να επενδύσεις ελάχιστα, πραγματικά ελάχιστα, αν φοβάσαι ή αν δεν σου περισσεύουν.

Για να αρχίσεις να ασχολείσαι, το μόνο που χρειάζεται είναι λίγα ευρώ, ένα κινητό τηλέφωνο, σύνδεση στο διαδίκτυο και σωστή καθοδήγηση, ώστε να μην πέσεις θύμα των επιτήδειων που καραδοκούν. Σε αντίθεση με τα παραδοσιακά χρηματιστήρια, όπου για να σου αποφέρουν ικανοποιητικό εισόδημα, όχι μόνο απαιτούνται πολύ περισσότερα χρήματα, αλλά έχεις να ανταγωνιστείς υψηλού επιπέδου επαγγελματίες με εμπειρία δεκαετιών, βαθιές τσέπες και προνομιακή πληροφόρηση.

Άρα; Να βάλουμε ό,τι χρήματα διαθέτουμε στα crypto; Όχι, βέβαια! Ο χώρος των κρυπτονομισμάτων, όπως κάθε επένδυση σε μια νέα τεχνολογία, έχει ρίσκο. Δεν είναι για όλους και σίγουρα δεν τοποθετούμε όλα μας τα χρήματα.

Ποια θα είναι η πορεία του Bitcoin από εδώ και πέρα; Όλα είναι ανοικτά. Ίσως τελικά να απαξιωθεί. Από την άλλη, ίσως μετεξελιχθεί σε παγκόσμιο αποθεματικό νόμισμα στη θέση του χρυσού. Και τα δύο αυτά ακραία σενάρια δεν είναι εντελώς απίθανα. Η αβεβαιότητα γύρω από την εξέλιξή του είναι ένας από τους λόγους που κάνουν τη διαδρομή τόσο συναρπαστική.

Η αντίστροφη μέτρηση για το halving του Bitcoin συνεχίζεται: 88 ημέρες.

Σεμινάρια

Αναρτήθηκε το πρόγραμμα του Μαρτίου. Τα σεμινάρια διεξάγονται κάθε Δευτέρα στα γραφεία του euro2day.gr, σε γκρουπ 7 ατόμων. Την Πέμπτη πραγματοποιούνται μέσω Internet, σε γκρουπ 5 ατόμων. Το on-line μάθημα γίνεται ζωντανά, σαν να είμαστε δίπλα. Δεν βλέπετε κάποιο βίντεο-κονσέρβα. (https://www.media2day.gr/seminars)

Εξηγούμε τις ιδιαιτερότητες του Bitcoin και σας δείχνουμε πώς μπορείτε να αγοράσετε με τον φτηνότερο και ασφαλέστερο τρόπο. Τελειώνοντας θα έχετε αποκτήσει ένα μικρό ποσό από τα πρώτα σας κρυπτονομίσματα. Αποκλειστικά για όσους θα συμμετέχουν στα σεμινάρια, δίνεται η δυνατότητα να προμηθευτούν ένα βιβλίο που αποτελείται από δύο μέρη: το πρώτο εξηγεί τι είναι Bitcoin και τον μοναδικό τρόπο λειτουργίας του και το δεύτερο, τον τρόπο με τον οποίο προσεγγίζουμε επενδυτικά τον χώρο των κρυπτονομισμάτων.

** Το άρθρο δεν αποτελεί προτροπή για αγορά ή πώληση των αναφερόμενων τίτλων. Παρέχεται για πληροφοριακούς και μόνο σκοπούς.

Πηγή: https://www.euro2day.gr/investments/crypto/article/2008095/h-krisimh-diafora-sthn-anodikh-kinhsh-toy-bitcoin.html?fbclid=IwAR1DcbXN0Y3HTWY4l0VcPtZkZBnlXoh9XXElvoT5uGmtgVmwDyuw5liHHQM

//diploclick.gr/wp-content/uploads/2020/01/logo-transparent-610.png