Η Intel σταδιακά κάνει όλο και πιο σημαντικά βήματα στον τομέα των επεξεργαστών γραφικών, όπως αποδεικνύεται και από τις 11ης γενιάς (Gen11) GPUs που βρίσκονται στους επεξεργαστές 10nm «Ice Lake» και που παρέχουν στον χρήστη περισσότερη «ισχύ» από οποιαδήποτε άλλη λύση της εταιρείας στο παρελθόν. Και ευτυχώς, η εταιρεία δεν πρόκειται να σταματήσει εκεί.

Όπως έγινε γνωστό από το GitLab, με τους επερχόμενους επεξεργαστές Tiger Lake πρόκειται να δούμε το μεγαλύτερο άλμα στην απόδοση στα γραφικά με τις Gen12 GPUs που θα ενσωματώνουν.

Σε μία «συγχώνευση αιτήματος έλξης» στο GitLab ο Francisco Jerez, μέλος της ομάδας open source Linux graphics της Intel δήλωσε ότι η «Gen12 προορίζεται να συμπεριλαμβάνει μία από τις περισσότερο εις βάθος αναπροσαρμογές του Intel EU ISA (αρχιτεκτονική συνόλου εντολών) από την εποχή του ι965. H κωδικοποίηση σχεδόν κάθε πεδίου εντολής, κωδικού λειτουργίας hardware και τύπου καταχωρητή είναι απαραίτητο να αναβαθμιστεί σε αυτό το αίτημα συγχώνευσης. Όμως η πλέον επεμβατική αλλαγή είναι η αφαίρεση του register scoreboard logic από το hardware, που σημαίνει ότι το EU (μονάδα εκτέλεσης) δεν θα μπορεί πλέον να εγγυηθεί τη συνεκτικότητα των δεδομένων μεταξύ των register reads και writes, και θα απαιτεί από τον μεταγλωττιστή  να συγχρονίζει εξαρτώμενες εντολές κάθε φορά που υπάρχει δυνητικός κίνδυνος για τα δεδομένα…».

small_ice-lake-processor.jpg.e40bf5fd9090145b9c3b5ed0af703fde.jpg

Το «Gen12» θα είναι η πρώτη υλοποίηση της αρχιτεκτονικής γραφικών της Intel, Xe με την πρώτη διακριτή κάρτα γραφικών του είδους να είναι προγραμματισμένο να κυκλοφορήσει το 2020. Όμως πρόκειται να κάνει την εμφάνιση της και με τους επεξεργαστές Tiger Lake που αναμένεται να κυκλοφορήσουν το 2020 ή 2021. Οι νέοι λοιπόν επεξεργαστές γραφικών θα διαθέτουν εξολοκλήρου επανασχεδιασμένη μονάδα εκτέλεσης, κάτι που έχουμε να δούμε από τότε που έκανε ντεμπούτο στην αγορά το i965. Με την κυκλοφορία των Ice Lake επεξεργαστών έχουν ήδη γίνει σημαντικά βήματα όσον αφορά στην απόδοση από τις Gen11 GPUs, και οι Gen12 σύμφωνα με την Intel θα πάνε τα πράγματα αρκετά πιο μακριά (σύμφωνα με όσα έχουν διαρρεύσει οι Gen12 GPUs στους Tiger Lake αναμένεται να προσφέρουν διπλάσια απόδοση σε σχέση με τις Gen11 GPUs στους Ice Lake). Οι νέοι Tiger Lake επίσης δεν πρόκειται να έχουν μόνο τα 12ης γενιάς γραφικά, αλλά θα διαθέτουν πολλές βελτιώσεις σε επίπεδο πυρήνα επεξεργαστή αλλά και νέα τεχνολογία I/O (PCIe 4.0).

small_tiger_lake.jpg.a6f46aff2fca28fdd3f7d4a3fb44c22f.jpg

Πηγή: https://www.insomnia.gr/articles/hardware/intel/intel-gen12-gpus-tiger-lake/?fbclid=IwAR1YwiTzvP55gqv6L71wywkss2iJugtvEd6z5a9Qiv5s1J3uwASJCVyWVPI

//diploclick.gr/wp-content/uploads/2020/01/logo-transparent-610.png